Przepis na wegański banana bread
Przy tworzeniu dzisiejsze wpisu posłużyłem się wsparciem. Wsparcie polegało na odtworzeniu przepisu z mojej ulubionej strony. Wykonany przeze mnie wegański banana bread, zainspirowany był tym, który już jakiś czas temu zagościł na stornie Vegoni. Vegoni to blog, na którym pojawia się wiele ciekawych informacji oraz przepisów bazujących na zasadach rożnego rodzaju diet, głównie wegetariańskich. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja znalazłam i postanowiłam się tym wesprzeć, w tworzeniu mojego ulubionego wegańskiego banana bread.
Banana bread to świetny pomysł na pożywne śniadanie lub słodziutką przekąskę w ciągu dnia. Wegański banana bread przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Ja wykorzystuje ten przepis wtedy, kiedy wracam do domu w przerwie od studiowania, bo wtedy mam dostęp do piekarnika
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiego banana bread?
- 200 ml mleka migdałowego
- 250 g płatków owsianych
- 4 banany średniej wielkości
- 50 g suszonych bananów
- szczypta cynamonu
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przygotować wegański banana bread:
- Na początek należy rozgnieść banany.
- Następnie do dużej miski przekładamy rozgniecioną masę z bananów. Dosypujemy zmielone płatki owsiane (można po prostu kupić górskie płatki owsiane) i mieszamy.
- Do tej samej miski dodajemy mleko, cynamon oraz proszek do pieczenia. Wszystko energicznie mieszamy/miksujemy.
- Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchnię ciasta, wysypujemy kawałeczki suszonego banana. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę.
Na stronie Vegoni znajduje się przepis na wykonanie banana bread w jeszcze trzech innych wariantach smakowych!